Welcome to the ever growing list of Media items

Press member? Clik here for informationThis page holds a collection of BlueMailCentral in the Media.

The page is divided into:

- Press
- Movies
- Radio

Every time there is a new feature to be added it will simply be put on the top position.


image
Press coverage

BNR NEWS RADIO - 7 feb 2012
Post verzenden tegen een lokale prijs, en ook bij intercontinentale post een snelle verzending.
Dat zou het bedrijfsleven veel geld en tijd schelen. Maar wat velen van ons nog niet weten: het bestaat al! Colin de Vries, oprichter van BlueMailCentral legt uit hoe zijn bedrijf nu ook internationaal aan de weg timmert

Luister naar de uitzending (pop-up)


3-feb-2012 www.postandparcel.info1-feb-2012 www.baltic-course.com1-feb-2012 www.hellmail.co.ukBlue Mail Central Hybrid Service Cashes In On Flight Disruptions - May 5, 2010
[Press Release.]Hybrid mail service Blue Mail Central, said today that it had seen a 35 percent increase in business when European flights ceased to operate as a result of the volcanic ash cloud from Iceland.

The Dutch based company which specialises in sending digital postal mail via the internet and prints and distributes the documents as close as possible to the destination, said it had seen an increase in users as regular mail piled up at airports.

"Due to the eruption, it became impossible to send airmail, with large companies and multi nationals seeking alternative means to get their postal mail to Iceland and other destinations as quickly as possible.
16:07 dinsdag 04-05-2010 | Biz
door: Joost van Kleef
Hippe postduif loopt binnen met aswolk

Dacht u dat de uitbarsting van vulkaan Eyjafjallajökull alleen maar geld had gekost – zoals IJsland de laatste tijd sowieso alleen maar geld kost – niets is minder waar. Ondernemer Colin de Vries verdiende tienduizenden euro’s aan het lamleggen van het Europese vliegverkeer.

Colin de Vries is oprichter en eigenaar van de postale dienst BlueMailCentral. Dat bedrijf verzendt fysieke post de wereld rond terwijl de gebruiker zijn brief of factuur enkel naar het bedrijf hoeft te mailen. BlueMail print de brief in het land waar deze moet worden bezorgd en doet de post daar op de bus. Zo komen brieven binnen twee dagen aan, keurig in een enveloppe.

De zaken gingen al niet slecht, maar de aswolk zorgde voor nog meer klandizie. De Vries, tegen Quote: ‘Postverzending met het vliegtuig was de afgelopen weken door de vulkaanuitbarsting moeilijk of uitgesloten. Grote postverzenders, denk bijvoorbeeld aan multinationals, moesten omzien naar een ander manier om hun post zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen. Het leverde mij 35% extra klanten op. Zoals Johan Cruijff al zei: “elk nadeel heb zijn voordeel”.’
Nederland is leidend als het gaat om ICT-infrastructuur – kleine ondernemers blijven achter. “Niet investeren kost honderden miljoenen euro’s”

Peter Koudstaal, die als manager marketing en innovatie bij Syntens dagelijks ICT-innovaties in het MKB begeleidt, wordt er moedeloos van. “Onze economie laat jaarlijks honderden miljoenen euro’s liggen doordat ondernemers niet investeren in procesverbeteringen en het doen van de nodige ICT-innovaties.”

Ondernemers zouden onvoldoende de vertaalslag maken tussen technologie en de bruikbare toepassingen voor hun bedrijf. Koudstaal: “Weinig ondernemers brengen in kaart wie hun klanten en leveranciers zijn en hoe informatiestromen precies lopen.”

Met name in sectoren als de bouw, zorg en logistiek zou een mentaliteit heersen van vasthouden aan het oude. Koudstaal: “Het is in veel branches nog steeds de gewoonste zaak van de wereld om orders te faxen of administratie te verwerken via een MS-DOS-systeem.”

Standaardisaties

Om te innoveren moet je anderen – je klanten, eindklanten, leveranciers en diens leveranciers – betrekken, zegt Koudstaal. In sectoren waarin grote fabrikanten de dienst uitmaken, zoals de auto-industrie of procesindustrieën, is het gangbaar dat ondernemingen binnen de productieketen hun activiteiten op elkaar afstemmen. Binnen het MKB is het lastiger om initiatieven te ontplooien. “Er is vaak geen dominante partij die innovaties en standaardisaties kan afdwingen en zo voor procesverbeteringen kan zorgen. Individuele ondernemers overzien de keten niet en vaak is onduidelijk wie de regie moet nemen.” Koudstaal stelt dat er bij kleine ondernemers een cultuur heerst van het accepteren van elkaars fouten in plaats van te streven naar procesverbeteringen. “In de bouw zijn 12 procent faalkosten normaal. Ook in andere sectoren tolereren ondernemers dergelijke spilloverkosten.”

De oplossing? ICT. Koudstaal: “Via ICT-toepassingen zijn er grote efficiencywinsten te behalen. Ondernemers kunnen dat doen op basis van gelijkwaardigheid, maar een sterke partij kan ook het initiatief nemen en veranderingen afdwingen. Slimme ondernemers ontwikkelen diensten waar ze anderen in de keten voor kunnen laten betalen.”

Innovatiefundamentalisme

Colin de Vries (35) van BlueMailCentral is genuanceerder. Hij is bij uitstek het type ondernemer waar Koudstaal op doelt. Hij heeft op een innovatieve manier van een nood een deugd heeft gemaakt. BlueMailCentraal nummer 3 in de Challenger 50 2009 - maakt het mogelijk om voor MKB-ondernemers op een goedkope manier nationale en internationale postverzendingen verrichten. Veel kleinere bedrijven hebben niet genoeg massa om hun postdiensten uit te besteden. Ze spenderen ‘onnodige tijd’ aan het postzegels plakken en facturen op de bus doen. Via online software en print on demand kan De Vries een kosteneffectieve reprodienst aanbieden.

De ondernemer waarschuwt voor innovatiefundamentalisme. De Vries: “Mijn ervaring is dat het voor veel ondernemers niet loont om het hele systeem om te gooien. Innoveren om het innoveren werkt niet, het te behalen voordeel moet voor de ondernemer de moeite waard zijn.

De uienboer die zijn MS-DOS administratie systeem heeft gekoppeld aan de voorraadbeheer en de facturatie software, zodat de facturen netjes iedere maand worden verzonden, heeft weinig behoefte aan een investering in een Windows-upgrade.”

Volgens De Vries werken kleine veranderingen vaak beter. De Vries: “Een kleine verandering, denk aan het automatisering van factuur- en postverzending, zoals wij gedaan hebben, valt veel beter te verkopen. Je kunt ook de uienboer of bouwondernemer laten zien hoe hij direct op de kosten kan besparen zonder daarvoor eerst op een nieuw systeem over te stappen. Innovaties moeten laagdrempelig implementeerbaar zijn.”
Hybride post heeft de toekomst!

dinsdag, 16 februari 2010 11:38 Door
Maxim Dalmeijer
“De crisis is fantastisch!” Colin de Vries is een enthousiaste ondernemer die midden in de kredietcrisis BluemailCentral opzet. Het bedrijf verzorgt hybride postverzendingen die ondernemers tijdrovende werkzaamheden besparen. “Het is goedkoop, efficiënt en heel gebruiksvriendelijk. Precies wat bedrijven willen tijdens economisch mindere tijden.”

De Vries kwam op het idee toen hij nog in de reclamewereld werkte. “Zoals bedrijven vaak ontstaan, kwam mijn bedrijf ook voort uit frustratie. Ik verstuurde veel facturen en wilde dat uit handen geven. Toen bleek dat daar geen geschikt bedrijf voor bestond, besloot ik er zelf iets mee te doen.”

Ontstaan en ontwikkeling
“Ik dacht helemaal uniek te zijn met mijn idee, maar na onderzoek bleek toch dat er al soortgelijke diensten bestonden. Alleen nog niet wereldwijd”, zegt De Vries. “Aangezien ik niet uit de postwereld kom, heb ik zo mijn eigen ideeën. De omgeving waarin een mens zich bevindt en ontwikkelt is bepalend voor de manier waarop hij of zij tegen dingen aankijkt.” Daardoor heeft hij een unieke draai aan een reeds bestaand concept heeft kunnen toevoegen.

Hybride post is post die als elektronisch bestand wordt ontvangen, wordt geprint en vervolgens als brief wordt bezorgd. Het gebruikersgemak van de software is dan ook één van de belangrijkste factoren voor de klanten: “Het bedrijf is ontwikkeld vanuit de visie van een gebruiker. Er is veel kapitaal, tijd en energie ingestoken om de gebruiksvriendelijkheid optimaal te krijgen. De software past zich automatisch aan aan de instellingen van de gebruiker en dus niet andersom”, aldus De Vries.

Succesvol tijdens de crisis
“Wij zijn waarschijnlijk sneller gegroeid dankzij de crisis. Bedrijven hebben op dit moment minder budget. Als je met duizend euro naar de bakker loopt en je ziet tien cent op de grond, dan laat je dat liggen. Maar als je één euro op zak hebt en je komt die tien cent tegen, raap je het op,” verklaart de jonge ondernemer.

“Het aantal via BluemailCentral verzonden brieven verdubbelt elke maand. Ook het aantal gebruikers stijgt, maar niet even hard. Hieruit kun je concluderen dat onze klanten tevreden zijn, het gemak zien en dus steeds meer brieven via ons verzenden.”.

De omzet van de markt waarin hij zich bevindt is immens. Alleen de Europese postmarkt had in 2009 al een omzet van 54 miljard Euro. De Vries: “Omdat de markt zo groot is, verwacht ik dat het aantal klanten en verzendingen voorlopig blijft stijgen. Ik heb geen doel gezet qua marktaandeel, maar wel een winstprognose gesteld.”

Vernieuwende ideeën
De Vries is nog lang niet klaar met het uitbouwen van BluemailCentral en heeft nog een aantal innovaties en nieuwe diensten op de rol staan. “Het probleem van hybride post is de handtekening. Een geprinte handtekening voldoet soms vanwege wettelijke eisen of bepalingen niet aan de eisen van de ontvanger. Hier ben ik mee bezig en ik heb de oplossing bijna.”

Verder heeft De Vries ook nog andere ideeën voor hybride post waar hij liever nog niet te veel over zegt. “Naast de serieuze aanpassingen, ben ik ook met wat luchtigere ideeën bezig. Lol in je werk is belangrijk. Plezier zorgt voor betere resultaten.”BlueMailCentral.com biedt nieuwe oplossing voor postbezorging


Het systeem BlueMailCentral.com biedt een nieuwe oplossing voor postbezorging. Volgens bedenker Colin de Vries kan iedereen overal ter wereld via het systeem brieven en facturen versturen op écht papier. Met het systeem hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken over portokosten, enveloppen of een gebrek aan briefpapier.

Volgens De Vries werkt BlueMailCentral.com erg eenvoudig. Het systeem maakt het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld MS Word direct een brief naar het distributienetwerk van BlueMailCentral.com te verzenden. In het geval van internationale post wordt de brief geprint in het land van bestemming. Het briefgeheim blijft gewaarborgd, omdat alles beveiligd en geautomatiseerd verloopt. De brief wordt met de lokale post bezorgd. Door deze manier van werken hoeven klanten niet meer zelf achter dure internationale postzegels aan.

Volgens De Vries heeft het systeem een toekomst ondanks het bestaan van e-mail. Voor bepaalde post is het beter om een papieren afschrift te hebben dan een e-mail. Aanmaningen en rekeningen worden bijvoorbeeld sneller betaald als deze op papier verschijnen. Bij een rekening of aanmaning via de mail kan de ontvanger de mail verwijderen. BlueMailCentral is momenteel al actief in 75 landen. De software is verkrijgbaar in vijf talen; binnenkort zijn dat 14 talen.
BlueMailCentral.com biedt nieuwe oplossing voor postbezorging

Het systeem BlueMailCentral.com biedt een nieuwe oplossing voor postbezorging. Volgens bedenker Colin de Vries kan iedereen overal ter wereld via het systeem brieven en facturen versturen op écht papier. Met het systeem hoeven mensen zich geen zorgen meer te maken over portokosten, enveloppen of een gebrek aan briefpapier.

Volgens De Vries werkt BlueMailCentral.com erg eenvoudig. Het systeem maakt het mogelijk om vanuit bijvoorbeeld MS Word direct een brief naar het distributienetwerk van BlueMailCentral.com te verzenden. In het geval van internationale post wordt de brief geprint in het land van bestemming. Het briefgeheim blijft gewaarborgd, omdat alles beveiligd en geautomatiseerd verloopt. De brief wordt met de lokale post bezorgd. Door deze manier van werken hoeven klanten niet meer zelf achter dure internationale postzegels aan.

Volgens De Vries heeft het systeem een toekomst ondanks het bestaan van e-mail. Voor bepaalde post is het beter om een papieren afschrift te hebben dan een e-mail. Aanmaningen en rekeningen worden bijvoorbeeld sneller betaald als deze op papier verschijnen. Bij een rekening of aanmaning via de mail kan de ontvanger de mail verwijderen. BlueMailCentral is momenteel al actief in 75 landen. De software is verkrijgbaar in vijf talen; binnenkort zijn dat 14 talen.

Management Team zit sinds kort in een nieuw pand, onder een nieuwe, zelfstandige uitgever. Een nieuwe start dus. Ook Colin de Vries van BlueMailCentral kende een nieuwe start: hij dacht groot.
Het idee voor een nieuwe onderneming kwam in mijn geval voort uit een probleem waar ik tegenaan liep. Ik werkte bij een reclamebureau en liep steeds vaker aan - en zag steeds vaker op - tegen het versturen van een enorme berg facturen. Helaas kon ik geen bedrijf vinden dat in staat was ze onder de 200 stuks te verzenden. Daar heb ik een weekend op zitten broeden en op zondag had ik een plan voor een nieuwe onderneming: het huidige BlueMailCentral.

Moeilijke schatting
Het idee, kort gezegd: de mogelijkheid om post digitaal te versturen en in het land van bestemming te laten printen. Een goed idee, daar was ik van overtuigd en naar nu blijkt had ik gelijk. Het enige wat ik nodig had was kapitaal.

Zoals vaker bij een nieuw IT-initiatief bleek dit niet eenvoudig. Dat had vooral te maken met het feit dat het moeilijk was een schatting te maken van de te realiseren omzet, zoals vaker bij dergelijke initiatieven. Na een zoektocht van drie maanden en veel praten vond ik een investeerder die het aandurfde.

Missing piece
Vervolgens kwam ik het volgende obstakel tegen. Het bleek tamelijk lastig om contact te leggen met printers in verschillende landen. Om te beginnen spreken ze zeker niet allemaal Engels, maar lastiger is dat men doorgaans ook een volstrekt andere benadering heeft. Met veel pijn en moeite - en veel research - lukte het om de juiste partners te benaderen. Die waren stuk voor stuk erg enthousiast over het idee en na het vinden van de juiste partijen voor het ontwikkelen van de software is het balletje echt gaan rollen.

Er bleef een cruciaal puzzelstuk over: adresherkenning. Toch tamelijk essentieel wanneer het gaat om het bezorgen van post...Het bleek lastig dit op de juiste wijze te integreren in de benodigde software. Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV) bleek een uitkomst te bieden. Zij gebruikten hun netwerk en in samenwerking met een hoogleraar vonden we de missing piece.

Geen teleurstelling
In de aanloop naar het huidige BlueMailCentral ben ik flink wat obstakels tegengekomen, maar gelukkig een even groot aantal overwinningen. Het belangrijkste advies dat ik ondernemers mee zou willen geven is: zet een project zo groot mogelijk op, dan zijn tegenslagen makkelijker te relativeren.

In mijn geval stelde ik mezelf tot doel de hele wereld te bedienen. Als je plan dan in een bepaald land niet van de grond komt, is de teleurstelling betrekkelijk. Als ik me op een land had gefocust, dan was dat moeilijker te verwerken geweest. Het klinkt simpel, maar: think big.
DocumentManager Nr 4 -2009 Download the article in PDF here.
25 April 2009 by Steve Lawson - © Hellmail.co.uk


 

Post versturen met minder CO2 uitstoot

BlueMailCentral is een startup waarmee gebruikers papieren post elektronisch kunnen versturen. Het bedrijf wil sneller bezorgen met een lagere CO2 uitstoot door met lokale partners samen te werken.

Verbinding tussen on- en offline
BlueMailCentral is een Nederlandse startup van Colin de Vries dat een verbinding wil vormen tussen de on- en offline wereld. Gebruikers kunnen papieren post elektronisch versturen over de hele wereld vanuit iedere applicatie.

Printen via BlueMailCentral
Gebruikers van BlueMailCentral beginnen met een gratis registratie en downloaden de gepatenteerde software. Vervolgens kunnen ze brieven schrijven in Word, Outlook of andere Windows toepassingen - ondersteuning voor Mac volgt snel - en selecteren ze in plaats van hun eigen printer een BlueMailCentral printer. De software haalt vervolgens het juiste adres automatisch uit het document en stuurt de brief met adres door naar een server.

Aanpassen aan huisstijl
Daar wordt de brief gesorteerd op land en postcode en uitgeprint bij een lokale printpartner. De brief wordt voorzien van een geadresseerd voorblad, dat aan de bedrijfsstijl kan worden aangepast, nog dezelfde dag verstuurd in een vensterenvelop

Terugbrengen van CO2 uitstoot
BlueMailCentral probeert zo veel mogelijk gebruik te maken met partners die proberen hun CO2 uitstoot terug te dringen. De brieven worden geprint op gerecycled papier en doordat zowel het printen als versturen gebeurt door lokale partners kan BlueMailCentral hun CO2 uitstoot verminderen.

Bezorgstatus volgen en annuleren
Het systeem van BlueMailCentral is gesloten om privacy en veiligheid te waarborgen. De bezorgstatus van de brieven kan online door gebruikers gevolgd worden en brieven kunnen tot enkele minuten voor het printen teruggehaald worden , aldus BlueMailCentral. Doordat printen lokaal gebeurd is de bezorging ook sneller dan bij andere postdiensten.Dat was wat Colin de Vries uit Middelburg ruim een jaar geleden ook dacht, met als resultaat zijn nieuwe, innovatieve onderneming BlueMailCentral. ,,BlueMailCentral is de hybride postservice'', legt De Vries uit.

,,Je verstuurt via internet je brief aan BlueMailCentral en wij zorgen ervoor dat hij op papier overal ter wereld bezorgd wordt. Inmiddels hebben we in ruim 45 landen contracten afgesloten met hoogwaardige printerstraten - voor de kenners: iGen3 printers - die de afhandeling ter plaatse regelen.''

''Het is een gesloten systeem waardoor het briefgeheim gewaarborgd is. We werken met een tarief per land waar alle kosten in verwerkt zijn, dus het afdrukken en in de enveloppe stoppen, de postzegel plakken en het posten. Als bedrijf bespaar je tijd, geld, personele inzet en deze directe kosten.''

Achter het eenvoudige idee van BlueMailCentral zit hoogwaardige, innovatieve software ontwikkeling. De Vries, van oorsprong reclamemaker met een technische achtergrond, ontwikkelde zelf het functionele ontwerp en ging vervolgens op zoek naar partijen die de software konden ontwikkelen.

De Vries: ,,Een van de cruciale onderdelen is de adresherkenning. Het adres van de afzender mag niet verwisseld worden met dat van de geadresseerde. En per land is de adresplaatsing verschillend. Bovendien staan op een brief soms meerdere adressen, zoals van filialen of een post- en een bezoekadres.''

Tijdens een netwerkbijeenkomst kwam hij in contact met Syntensadviseur Robert Bakker die hij zijn plannen voorlegde. Bakker: ,,Colin werkt heel gestructureerd. Dit is een schoolvoorbeeld van een innovatie volgens het boekje; een briljant idee dat planmatig wordt aangepakt waarbij diverse partijen betrokken worden, inclusief een investeerder, en waarbij de ondernemer alles zelf uitvoert wat hij zelf kan en aan deskundigen uitbesteedt wat noodzakelijk is.''

Met zo'n succesvolle uitwerking van een innovatief idee, lijkt het alsof de innovatieadviseur geen rol van betekenis meer zou kunnen spelen. ,,Robert heeft mij wel degelijk kunnen ondersteunen'', verklaart De Vries.

,,Zo heeft hij de ketenverbinding in gang gezet, van leverancier tot aan de deurmat. Bovendien wees hij me op het bestaan van Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV). Dit project richt zich op MKB-ondernemers die digitaal willen samenwerken. Uit dat project heb ik het deelonderzoek naar adresherkenning kunnen financieren wat het traject aanzienlijk versneld heeft.''

Inmiddels heeft BlueMailCentral ruim tweehonderd klanten, die mailingen van een enkele brief tot honderden per keer versturen. Over een half jaar verwacht De Vries in ruim 75 landen te beschikken over printstraten waarmee de wereldwijde verzending goed gedekt wordt.

,,E-mail zal nooit de brief helemaal verdringen. In tegendeel, mensen lijken weer vaker te kiezen voor verzending over de post. BlueMailCentral biedt gemak en tijdwinst, want een brief naar Australië doet er geen tien dagen over, maar maximaal twee.'' bluemailcentral.com syntens.nl ndiv.nl
Now that electronic communications have achieved near-ubiquity, we've seen several efforts to reestablish connections with the offline world, including Postful, Gratis-Post and Peggy Mail, to name just a few. Now targeting business users comes BlueMailCentral, another hybrid solution that lets users send paper mail electronically from within any application to recipients anywhere in the world.

Users of Dutch BlueMailCentral—which incidentally was founded by Colin de Vries, of Handvertising fame—begin by registering for free and downloading the company's proprietary software. They can then create a letter using Word, Outlook or any favourite Windows XP or Vista application—Mac support is coming soon, the company says—and select the BlueMailCentral printer instead of their own. BlueMailCentral's software automatically retrieves the address in the document and sends the letter with the address through to its server. There, in turn, the letter is sorted according to country and postal or zip code, and then printed locally by a partner printing company in that country on recycled paper; a customizable and brandable preface page is also automatically created with the address positioned correctly. The letter is then inserted into a large-window envelope and presented to the local postal service on the same day. For most developed countries, delivery is within two or three days; pricing is by the country, including VAT, stamps, envelopes and paper. Online tracking is available, and letters can be recalled free of charge up until minutes before they're printed, BlueMailCentral says. BlueMailCentral is a closed system for privacy and security, and wherever possible it says it works with partners that have committed to reducing their carbon emissions.

BlueMailCentral is still in the midst of launching, but it definitely has the potential to offer businesses numerous advantages—not just the OFF=ON connection, but also speedier delivery and reduced emissions since printing and mailing are both done locally. We wouldn't be surprised to see this type of service become standard through postal companies or shipping options like FedEx or UPS; one to get in on early in your part of the world?

Website: www.bluemailcentral.com
Contact:

Anti-Spam-Click here@bluemailcentral.com


I had intended to write a piece about the changes going on inside the postal industry, and Hybrid Mail in particular. I'll get to that in a moment, but last week had been so hectic, I decided to take time out and spend time with my two young sons in my small but modest motorcaravan. There is a tenuous link here, so bear with me.

As luck would have it, my boys revel in the self-contained atmosphere of the camper with it's peculiar knee-level grill and source of protection whenever it rains, which is more often than not in the UK. On such wet days, they do at least have the fun of drawing smiley faces (and other things that they quickly rub out if they think i'm looking) on the steamed-up windows, or else opening up all the cupboards to see what might be good fun to play with. My allen key set is still missing by the way.

My eldest insisted that a day out could not possibly be complete without a bottle of lemonade and some cherry bakewell tarts (mass-produced boxed variety). With no desire to question him further on this, I dutifully sought out a knowledgable purveyor of such treats, Aldi, and we were off.

It transpired later on in the day that number one son wasn't actually keen on the cherries on bakewell tarts. In fact he had a positive dislike for them and promtly despatched them to anyone who laid claim to them, including passing birds. After some discussion amongst ourselves as to whether a cherry bakewell could even be termed as such in the absence of a cherry, or indeed, if the cherry even contributed anything meaningful to the overall composition, he settled for calling them 'empty bakewells'.

His logic was refreshing. Clearly the kid had thought this one out. After some thought, I mused that with insufficient research to hand on the true origins of the cherry bakewell and in the interests of political correctness, they would best be described as 'Cherry-challenged bakewells'. This seemed to strike a chord of approval and thankfully we didn't then move on to the obvious problems that would be thrust upon Mr Kipling in having to redesign packaging for cakes devoid of decorative centres, such as extended politically-correct descriptions that might not even fit on the box. Silence prevailed.

I am not an admirer of political correctness. At times the whole concept is an ass, and assumes that the individual does not possess the intelligence to reason what might be offensive. Frankly I resent the imposition. It is one step towards the 'thought police' and we're losing more than we've actually gained. We seem to have lost many words altogether too due to political correctness, or for fashionable reasons, like the word 'splendid' which is rarely heard now unless you're a certain class and at least 80.

We've also gained numerous new words and some seem to have lost their meaning completely such as 'efficiency' and 'modernisation' which appear to have more than one interpretation depending on who you're talking to. Lord Mandelson's use of the phrase 'strategic partnership' when describing the potential sale of Royal Mail also eludes me. No one is quite sure what it means.

I do speak to many who see modernisation as better equipment and little more than that but I've yet to come across any company that invests millions in new equipment to make someones life easier. Automation invariably means job losses and doing things cheaper or faster. Few in the business will actually admit it, but traditional post is dying on its feet with the advent of cable and fibre optics and wage costs are enormous.

Whilst postal unions continue to fight their corner, the harsh reality is that the postal industry is going through a massive industrial revolution that is completely reshaping the way businesses communicate and perhaps more importantly, the speed at which they do.

Downstream access, where other industries and services buy into traditional postal networks for final delivery, could best be described as a love-hate relationship. Whilst it does bring in money for Universal Service providers, it is all too frequently at the expence of contracts lost. To make matters worse, it is not as profitable either. For the most part, postal operators take the view that its better to make at least some money from these new products than none at all - whilst they figure out how to compete with it all.

At the moment, with mail volume decreasing and that which is left not bringing in as much revenue, operators are now engaged in the biggest cost-saving exercise the industry has ever witnessed. Despite all the chatter about 'maintaining services' this is very much about running traditional postal operations on a shoestring with any community spirit surgically removed. Few of us are entirely comfortable with change when its something as personally felt as postal delivery.

However, in the case of Royal Mail, or any other european operator for that matter, there is a real urgency to adapt to a very different product and ensure that the infrastructure is geared up to deal with it. Existing sorting and distribution networks are already out of touch with the type of mail being handled now which is why so many sorting offices are starting to be shut down and replaced by automated hubs. Clearly that doesn't go down well with either postal workers, environmentalists or trade unions, but theres little point in plonking glace cherries on bakewells if everyone leans towards blueberry. Things change.

Amidst all this chaos comes a half-breed mail service - a combination of internet technology and good old fashioned leg work. Its called Hybrid Mail. Instead of writing paper, pen, and a pleasant trek to the postbox, the entire letter content is sent electronically from computer desktop, printed elsewhere and then delivered by the encumbent postal operator, all, apparently at less than the price of a first class stamp.

Over the last year or so, we've examined the Hybrid Mail phenomena, trying to piece together where it fits into what is clearly a changing industry. Hybril mail seems to be one of the biggest growth areas so on Friday I spoke to a bright and optimistic man by the name of Colin de Vries at BlueMailCentral.

BlueMailCentral is a Dutch company based in Middelburg in Holland, with a printing network in more than 70 countries. It handles the distribution and processing of thousands of postal items per day using complex software that took almost a year to develop. Mail is sent from desktop to countries worldwide. Unlike many other solutions you don't need to adjust your letter layout to
the envelope, the system automatically detects the address and places it on a new sheet. You can even retract your document
minutes before it's printed.

With a online 30-day financial overview of all costs and even per user. (you can have one account and multiple users within the account.) and locations in 31 countries (growing to 75 rapidly), BlueMailCentral would seem to be well-placed to comment on the role of Hybrid Mail. I asked Colin whether he saw electronic mail completely replacing traditional paper mail:

"I think its inevitable that one day most if not all paper communications will be gone. But this won't happen any time soon." said Colin.

"As the fax came out everyone was talking about the decline of the postal market. The same with email. If you look at the numbers you will find that there is some decline but it is still a multi-milliard (9 zero's) market.

"From a human perspective, a letter has a lot more emotional impact then an email. Just imagine a happy birthday card or a happy birthday email - same thing with a payment reminder or a love letter. Looking at the global picture you will see that only 41 countries have more then 50% of their countries population on the net(only 7 more then 70%). 110 countries have less then 10%. That means that for most countries the internet is no replacement yet for the postal services. I feel confident about BlueMailCentral's future for at least another 10 to 15 years."

Do you see hybrid mail becoming more widely used by domestic customers over time?

"Yes, that’s why customers can send 1 letter and up. Every step you have to take to put a letter in the mailbox can be troublesome. Just think about it, your printers ink is empty, your stamps are lost etc. In a lot of countries we see unprofitable mailboxes being closed by postal services. Or the rural villages where people have to drive for an hour to the nearest mailbox. All those troubles are gone using a hybrid mail solution. We have customers who send out invitation letters for fundraising events, to grandparents, to and from community organisations. The examples are endless." he said.

How will hybrid mail change the role of traditional mail operators?

"To be honest I think the impact will be slim. Because unless everybody uses hybrid mail they still have to collect, process, sort and ship the regular mail. Having said that, everybody who follows the news about postal services can see that there is a trend in cutting mail services to make their organization more profitable. Suppose everybody would use hybrid mail then there would be a lot less mail collection handling necessary giving them more room to refocus on more customer service and do what they should do, deliver the mail!"

He has a point but certainly from where I sit, the mail market is evolving, a constantly changing recipe as each player tries to reclaim or find new ground. With new flavours and layers being added all the time (and no disprespect to those involved in making strictly traditional bakewells by the way) it could be some years before a liberalised postal market finds it's own level.

The full extent of the decline in stamped mail can only really be guessed at, but as each new technological breakthough appears, it could make or break some services. The advances in communication that we are experiencing in this century are now happening faster than we can truly keep pace with. Some of the newest ideas to come along could just be the icing on the cake - or a cherry that no one wants.

BlueMailCentral is undoubtedly at the cutting-edge of the mail business and in the same way that we barely need to move to order goods and services, mail too is following suit. Just remember to walk the dog now and then - or at least go easy on the bakewells.

http://www.bluemailcentral.comBNR Radio - introductie Brochure Letter

To view this video please install adobe flash
Get adobe flash here


Radio: Business News Radio

Radio : BlueMailCentral bij Tros Radio 1 In bedrijf

To view this video please install adobe flash
Get adobe flash here


Movie: BlueMailCentral intro

Movie: Get the mail out!

Movie: captured on camera!